Wat doe je als IT recruiter in een overspannen markt?

Als IT recruiter heb je in de huidige markt natuurlijk een uitdaging. De behoefte aan goed gekwalificeerde IT professionals is groot en hoe vind je dan de beste kandidaten? Een ding weten we inmiddels wel bij Eyecademy. De beste resultaten behaal je met maatwerk recruitment en detachering. Een ‘digitaal recruitment sleepnet’ werkt niet.

46% van de benodigde software engineers onvindbaar

Het UWV geeft in haar meest recente factsheet over de ICT arbeidsmarkt aan dat deze markt in 2017 al is omgeslagen van een ‘gewoon’ krappe markt naar een zeer krappe markt. Vorig jaar al gaf 53% van bedrijven aan dat vacatures in de sector informatie en communicatie moeilijk waren in te vullen. En in 2018 steeg het aantal bedrijven dat productiebelemmeringen ervaart door een tekort aan IT personeel boven de 40%. Bijna de helft van de bedrijven moet dus kansen en omzet laten liggen omdat de noodzakelijke IT’ers niet te vinden zijn.

Het grote State of European Tech Report 2018 onderzoek komt met vergelijkbare getallen. Uit dit onderzoek komt Nederland naar voren als een van de grootste probleemgebieden bij het invullen van IT functies. Maar liefst 46% van alle developer vacatures in ons land is moeilijk in te vullen.

Werkt mass recruitment?

Wat doe je daar aan als IT recruiter? Sommige partijen kiezen voor de kwantitatieve aanpak. Ze zetten hun vacatures uit bij grote aantallen IT’ers, in de hoop dat ergens toch een kandidaat ‘hapt’. Zo’n aanpak met bulk-mailings naar automatisch verzamelde en gefilterde profielen blijkt echter maar matig te werken. Los van de vraag of je zo de juiste kandidaat zult vinden, belanden die mails steeds vaker in het spamfilter. Niet omdat IT’ers per definitie nooit benaderd willen worden. Maar wel omdat een senior C# ontwikkelaar niet zit te wachten op een volgende kans als junior procesontwerper. Of op 20 andere dagelijkse mismatches.

De irritatie over mismatches in e-mails is zo groot dat een creatieveling in de VS inmiddels een IT recruiter chatbot heeft ontwikkeld. De mailbox filtert mailtjes van IT recruiters en stuurt een auto-reply met een linkje. Dat linkje komt uit bij een chatbot die een dialoog start waarin de recruiter wordt uitgevraagd over de vacature en de skills die hij zoekt. Een gimmick uiteraard, maar wel een die duidelijk illustreert dat geautomatiseerde mass-mailings averechts werken.

Of toch een IT recruiter die op maat werkt?

Het is exact daarom dat we bij Eyecademy vasthouden aan onze maatwerk aanpak. Niet ‘even’ een vacature opschrijven en uitzetten in ons netwerk. Door net iets langer door te vragen en net iets beter na te denken, kunnen we uw recruitment- of detacheringsvraag veel effectiever invullen. En dan blijkt die onvindbare kandidaat vaak toch wel te vinden. Als je maar weet waar je zoeken moet.

Gesprek met een slimme IT recruiter?

Slimme IT recruitment en detachering met de juiste DNA match. Dat is hoe het werkt bij Eyecademy. Met tevreden klanten als bewijs. Kennismaken met die andere kijk op IT recruitment en detachering? Neem contact op voor een vrijblijvende verkenning.

Categorieën: uitgelicht